Агримония /Agrimony

Posted |


Цветето на честността

От измамна хармония… до вътрешен мир

„Приветливи, общителни, радостни, весели хора, обичат спокойствието и се измъчват от спорове или караници. За да ги избегнат, ще се съгласят с всички и ще се откажат от много неща. Вътрешно те са неспокойни, имат грижи и се измъчват, но крият тревогите си зад хумора и закачливостта си. Считани за добри приятели. Те често обаче използват прекалено много алкохол и наркотици, за да се стимулират и за да прикриват грижите си под маската на веселостта“               Едуард Бах 

Принцип: Агримония е свързана със способността на личността да приема и да участва в конфликти от една страна и от друга радостта. В отрицателно състояние човек се опитва да се изолира от тъмната страна на живота /от проблемите/, като поставя маската на веселие и безгрижност.

Емоционална група: Висока чувствителност към влияния и идеи

Съответстваща Зодия: Стрелец

Елемент: Огън

Капан в отрицателно състояние: Податливи на зависимости – алкохол, наркотици, транквиланти, работа, храна и др.

Описание:

 

„Когато например питаме някого, който току-що е загубил важно дело в съда, как се чувства, можем да очакваме реакция на потиснатост. Човекът от този тип обаче отговаря „благодаря, отлично“ и трябва да го познаваме много добре, за да разберем разочарованието му. Хората, които се нуждаят от камшик, показват пред околния свят само безгрижие и задоволство. Затова в практиката не е много лесно да открием отрицателното му състояние.

Характерите от типа на камшика силно се нуждаят от хармония и същевременно са много чувствителни. Те страдат от сблъсъците и дисхармонията в тяхната околна среда и често предпочитат в интерес на мира да останат на заден план или да се пожертват. Те са изключително внимателни към околните, с надеждата да им се отвърне със същото. Поради ведрото настроение, което излъчват, те са обичани от всички. Те са ценени дори като болни, понеже преодоляват оплакванията си и с духа си повдигат настроението и на болничния персонал.

Поради своята висока възприемчивост и силна разсеяност, личностите от типа на камшика рядко са последователни. В отрицателното състояние личностите се измъчват и за дребни всекидневни пропуски, като забравени телефонни обаждания, неизпратени писма, сексуални „неуспехи“. Много характери от този тип имат малки скрити пороци.

Развитието на склонността към това състояние практиците виждат в възпитание от обществено-ориентиран тип, където децата от най-ранна възраст се обучават да бъдат винаги усмихнати и учтиви. Но безспорно по-голямо значение имат заложбите.

Хората с характер от типа на камшика по-често, в сравнение с другите, са ориентирани предимно към външните изяви на личността и нито искат да мислят за вътрешните си проблеми, нито са склонни да ги излагат на показ. Външно всичко трябва да изглежда добре, дори ако вътрешно цари хаос. Казано с други думи: енергийният обмен между нивата на мисленето и на чувствата е нарушен. Често двете нива са в хронично състояние на война.

След като личността се стабилизира и се подчини на своето Висше Аз, в нея се вливат укрепващите сили на нейната собствена душа. Тя получава вътрешни сили и достатъчно устойчивост срещу конфликтите на всекидневието. Тя вече не трябва да потиска отрицателните въздействия и успява да ги интегрира в съзнанието си.“

В отрицателно състояние:

В отрицателно състояние личността попада в двойно заблуждение. Потискайки част от себе си, тя губи контакт с вътрешния си глас. Вместо това действа по правила, които са предимно материални, обществено приети, които гарантират приемане от околните. Търсейки идеалното състояние, към което се стреми всяко живо същество, Агримония го търси вън от себе си – одобрение от околните, алкохол, дрога, работа, храна …

Лекува ги честността!

В положителното състояние на камшик човек осъзнава относителността на всички проблеми и намира вътре в себе си ведрото и уравновесено състояние, което преди това е търсил навън. Той е изпълнен с истинска радост и проявява изключителните качества на характера си, като аналитичност, вътрешно равновесие, разум и дипломатически способности – за свое собствено задоволство и за радост на околните.

При деца: Децата от този тип са обикновено весели, общителни и сълзите им бързо преминават. Ако имат периоди, както всички деца, на самотност и тъга, цветовете им помагат в приобщаването към околните. Добро въздействие имат цветовете на камшика и през пубертета и юношеството, когато личността трябва да се справя с разнопосочни мисли и чувства.

Физически симптоми: Вътрешното неспокойствие на състоянието камшик може да се изразява физически и външно – чрез гризане на ноктите, подръпване на косите, леко треперене, пощипване или нервни раздразнения на кожата. Често е скърцането със зъби нощем. Този цвят подпомага основното лечение на наркоманите и алкохолиците, когато при тях се разпознават чертите на състоянието камшик.

Подпомагащи препоръки:

  • Води си дневник, опиши проблемите си на лист, за да можеш да видиш истината. Опитай се да влезеш в дълбочина. Открий своите зависимости и се освободи от тях. /Напиши на лист нещата без които не можеш/
  • Провери за теб какво означава конфликт – наблюдавай в какви ситуации избягваш да влизаш. Разбери защо.