Кауза


Каузата на „Сила от природата“ – 2019 г.

Публикувана от on 23:14 in кауза | 0 comments

Знаете, че каузата е нещо, в което сърцето ти трепва и искаш да го случиш, за да си полезен на другите без да чакаш нищо в замяна… Така се събудих една сутрин с идеята, че Лечебна книга за оцветяване „Сила от природата“ е важно да стигне до Онко отделенията в цяла България. Направих бърза сметка колко са на брой и колко книги бих могла да осигуря сама и реших – трябват ми 500 книги – по 25 на всяко онко отделение в България и разказах на мои съмишленици… Два дни по-късно станахме ние и получихме предложение книгите да бъдат отпечатани безплатно…. Е, каузата беше стартирана, ей така, от един сън и силно вдъхновение!

Разбира се, тази идея не дойде спонтанно, а след разговор с един лекар, от онко отделение. В приятелски разговор на чаша вино, си говорихме за нещата от живота, за моята книга и ежедневните трудности на специалистите, работещи и ръководещи онко отделенията. Един въпрос зададен спонтанно ме остави без думи: „Защо твоята книга не е стигнала до тези отделения? Защо хората, вместо да гледат в една точка, да не поработят с тази книга, за да искат да оздравеят заради себе си?“ – вярвате ли ми, онемях! Можех да измисля оправдание – ами парите, ами хората, лекарите …., но от устата ми не излизаше и дума.

Сега си позволявам да мечтая и се надявам да реализираме заедно тази мечта: Да помогнем чрез Лечебна книга за оцветяване „Сила от природата“ – всеки болен, да стигне до своят вътрешен стимул да живее.

Как? – като остане на саме със себе си, оцвети поне едно цвете от книжката и отговори на въпросите – така ще стигне до своя вътрешен глас и открие за себе си стимул да живее.

Какво представлява книгата?

„Сила от природата“ не е специализирана книга за болни хора. Тя е предназначена за всеки, търсещ връзка с вътрешната си лична сила. В книгата ще намерите 12 авторски рисунки за оцветяване и терапевтични въпроси, съответстващи на всяко едно от цветята на доктор Бах и техните проявления в човека. Така се съчетават целебните свойства на цветята на д-р Бах, конкретни въпроси за осъзнаване и арт терапия чрез оцветяване.

Изключително полезна като помощно средство към всяка провеждана терапия, както и за самостоятелна работа по личностно развитие.

Защо е създадена? Създадох тази книга като помощно средство към терапевтичната си работа като Бах консултант. Доказано е, че всеки от нас е най-добрият лекар за самия себе си и единственото, което може да направи терапевт е да помогне човек да чуе вътрешния си глас. Именно тук е ролята на книгата „Сила от природата“. С помощта на въпросите и оцветяването на рисунките се достига до дълбок процес на свързване с душата на човек.

За кого е предназначена?

Всеки, който търси връзката с вътрешното си Аз, може да използва тази книга или като помощно средство към терапия или като индивидуална работа за личностно развитие.

Какво казват хората? – подаряват си ценно време, в което не мислят, не се тревожат, а се оставят просто да следват очертанията и да достигат до изненадващо знание. Някой майки, оцветяват с дъщерите си и отключват открито споделяне между тях. Други предизвикват сълзите да излязат на яве, трети пишат на един дъх всичко, което им тежи… Във фейсбук страницата на книгата са споделени оцветени картинки и мнения на хора, които вярват във вълшебството на цветята и са използвали книгата за себе си.

Защо са нарисувани жени? – не е тайна, че жената лекува със своята енергия и грижа, разчитаме на женските образи, да помогнат да се постигне връзка с принципа на приемане във всеки от нас.

 

Как работи книгата?

Лесно! Следвайте стъпките и си позволете промяна!

 • Подарете си малко време само за себе си! /около 30 мин. са достатъчни/
 • Задайте си въпроса: Кое е важно за мен сега?
 • Отворете книжката на случайна страница.
 • Извадете моливчетата и започнете да оцветявате…
 • Оставете ума си спокоен, за да чуете своя вътрешен глас.
 • В ляво ще откриете въпроси, на които можете да отговорите. Ако Ви се струват неподходящи за моментното Ви състояние, задайте свой въпрос и започнете да оцветявате. Много е вероятно да намерите отговор още преди да завършите рисунката.

Формат на каузата:

 1. Осигурени са БЕЗПЛАТНИ екземпляри от Лечебна книга за оцветяване „Сила от природата“
 2. Търсим да осигурим моливчета 12 цвята към всяка книга – аз отделям по 2 лв. от всяка закупена книга, обучение или тренинг, които подготвя. До момента имаме подкрепата и на фирма, която осигурява транспорт на книгите и осигуряване на първите 100 комплекта моливи.
 3. Търси се контакт с Онко отделения в България, които са готови да приемат нашия жест и да се погрижат книгите да стигнат до хората, които имат нужда от тях.
 4. Търсят се посланници на каузата, които да ни съдействат за лично доставяне на книгите до отделението.

Няма скрита реклама, не се търсят облаги, парите, които са ни нужни са малко и към момента са за моливчета и покриване на транспортни разходи от Варна до съответния град. Своевременно ще уведомявам за развитието на каузата и дали се нуждаем от нещо.

Благодаря на всички, които прочетохте и повярвахте в нашата кауза – Аз и всички последователи на книгата във Фейсбук сме запалени от идеята и вярваме в силата на природата и силата на ЗАдругата.

Гняв, раздразнение, злоба

Публикувана от on 12:49 in Бах Терапия, Отрицателни емоции | 0 comments

Гняв, раздразнение, злоба

„Така, зад всички болести стоят нашите страхове, нашите грижи и нашите тревоги, нашите омрази и симпатии. Нека ги открием и излекуваме и с тяхното излекуване ще изчезне и болестта, от която страдаме.“

dr. Eduard Bah

Как се лекуват? Чрез развиване на обратната добродетел.

Често в моята практика идват хора, които страдат от огорчение, от обида, от страх и гняв. Всички те могат дълго и много обстоятелствено да разказват за тези свои състояния. Опитвали са се да се преборят с тях, да ги затворят на дълбоко в себе си, да ги озаптяват и какво ли още не. Ясно е, че не са успели, щом се срещаме в моя кабинет. И започваме разговор, за нашите печалби от тези състояния.

Е, тук настава голямото объркване, Как така печалба? Как така страхът е полезен за мен, как така гневът е полезен за мен? Нали се опитваме да бъдем позитивни? Не е приемливо да сме гневни.

Гневът! Това ще е първата тема, за която искам да говоря, защото в практиката ми тя носи доста явни и бързи резултати./високо кръвно, безсъние, ставни и кожни проблеми и т.н/ По своята същност какво е гневът – ОГЪН, огнена енергия, която се опитваме да скрием, да потулим, да премълчим. Някой от Вас пробвал ли е да гаси огън, като го скрие под масата? Резултатът е ясен – всичко изгаря. Точно огънят е причината да имате Високо кръвно, обриви по кожата, сърбежи, зачервявания, проблеми със сърцето, жлъчката, ставите … Всичко това води, до един съвсем различен облик на Вашата личност – вие се превръщате в човек. който стои върху буре с барут, което се очаква всеки един момент да гръмне.

И какъв е изходът? Да блъскаме възглавница, да пишем ядни писма, всеки път когато се ядосаме да казваме на другите какво не е наред? Кое е най-полезно?

Била съм на множество курсове, чувала съм какви ли не щуротии, които явно помагат на хората. Но аз съм практик, и искам да знам и да управлявам процесите в моето тяло, затова аз си имам истина, която ме води в разрешаването на всеки един проблем. Надявам се да Ви е полезна с уговорката, че всеки от нас има своя истина и правилната за мен не е задължително да е правилната за теб. Моят съвет тук е да намериш своята истина.

Щом при мен идва разрушителна емоция, значи имам да уча нещо – трябва да я опозная, да разбера защо се появява, каква е ползата за мен и след това да намеря друг начин да реализирам ползата без да се облягам на разрушителни мисли и емоции. И едновременно с това да развия противоположната добродетел.

Според изключително полезния за мен автор Валери Синелников:

„Гневът и злобата са чувства на силно възмущение и негодувание. Те са крайна форма на раздразнението. Тези емоции се появяват, когато ситуацията излиза извън контрол. Всеки човек иска да контролира ситуацията – така той се чувства по-спокоен. Но това не винаги ни се удава. И тогава се появява гневът, който може да премине във физическо насилие с цел да се промени ситуацията.

Гневът и злобата изпълняват същата позитивна функция, както и раздразнението:

Начин на поведение: Гняв, злоба и раздразнение

Позитивно намерение: Заобикалящият ни свят да съответства на нашите изисквания и очаквания. Желание да променим заобикалящия ни свят.
Да, всеки човек иска заобикалящият го свят да съответства на неговите изисквания и очаквания. Но ето какъв е номерът. Ние сами създаваме света, в който живеем. Следователно, онова, което виждаме в живота си, е онова, което очакваме да видим. Тоест, всичко около нас вече съответства на нашите очаквания, на подсъзнателните ни очаквания. И ако нещо извън нас не ни харесва, е глупаво да се дразним. Трябва да се обърнем навътре, да променим определени мисли и тогава заобикалящият ни свят ще се промени.

……….

Някои предпочитат грубата физическа сила, други умствената дейност. И двете вършат работа. Важното е не просто да се освободите от гнева, а да го трансформирате. За целта трябва да осъзнаете онази позитивна функция, която той изпълнява за човека: заобикалящият свят да съответства на нашите очаквания. Но това зависи от самите нас. Затова е глупаво не само да изразяваме гнева си, но и въобще да го създаваме.“

Какво излиза? Че Гневът се появява, когато искаме да променим света по наше желание и воля – Помислете си – честно ли е това? Искате ли за себе си някой да Ви налага да живеете по неговите правила? НЕ, никой няма права да променя другите за собствена изгода. Важно е да приемаме света такъв какъвто е, за да можем и ние да сме такива каквито искаме. Тук идва и яснотата, че ние избираме какви искаме да бъдем и работим върху това, като уважаваме избора и на другите да бъдат това, което искат – без насилие и критика, без раздразнение и гняв, а с ПРИЕМАНЕ!

Добродетелта, която е нужно да развием в себе си е приемане, любов и нежност. Приемаш се такъв какъвто си – без да се съдиш, нагрубяваш и критикуваш – с любов и нежност. И оставяш другите да приемат себе си и ти да ги приемаш такива каквито са – отново с нежност, любов и доброта.

За да обобщя – практически как да постъпите когато във Вас се зароди гняв, злоба и раздразнение:

 1. Ако често проявявате раздразнение – можете да приложите в действие наученото за Огнената енергия – впрегнете я на работа. Огнена енергия се образува при задържана сексуална енергия, при премълчаване, при работа в силно огнена среда /когато около Вас се гневят е логично и Вие да започнете да се гневите, т.к. съществува реален обмен на енергия/, когато Вие сте роден с много огнена енергия /вижте планетите в хороскопа си/ и др… За какво можете да използвате Огнената енергия – при танци, при секс, при тежка физическа работа, при спорт, при налагане на нов ред и дисциплина, при водачество, при вдъхновение и лидерство и др. Най-добре е да се научите да прилагате Огъня в повече от една дейност.
 2. Опитвате се да се освободите от отрицателната емоция, която се е зародила – аз например първо се отделям някъде, където да съм сама. Така чуждите емоции, не ме завладяват. Минавам с вода по косите си, за да обера насъбралото се електричество. Едва след това се опитвам да възстановя мислите си и да ги въведа в ред. Често гневът на другите преминава през нас – като силна енергия, която ни завладява и когато не сме готови, не успяваме да овладеем.
 3. Проверявате каква е причината за раздразнението – каква е мисълта, която е предизвикала Вашата реакция. Бъдете честни със себе си. Тук се появяват доста капани, когато всички други са виновни, а вие сте потърпевш – дайте си сметка, че Вашият свят е отражение на вашите мисли и ако някой иска от Вас да Ви подчини – означава, че в друга ситуация Вие също искате да подчините някой друг. Отделете емоциите и обидата, погледнете истината безпристрастно – като страничен наблюдател и запишете какво сте видели.
 4. Сменете поведението си. Започнете да прилагате съответната добродетел във всяко едно Ваше действие. И наблюдавайте света си. Ако отново се появи същата ситуация – означава, че имате още да работите и не сте приложили добродетелта на всякъде. „Подобното привлича подобното“ – чували сте го, нали? Да, истина е и Вие сега ще намерите своите доказателства!

Съветът ми е НЕ да подтискате гнева си, а да се научите да НЕ се гневите изобщо! Този път не е лесния! Труден е! Много по-лесно е да си премълчите, да подтиснете раздразнението си, но тогава давате възможност друг да поеме отговорност за Вашите действия. Когато дълго премълчавате, накрая гърмите. Често хората, които премълчават, избухват в един момент и тогава следва силно чувство за ВИНА, защото те не са лоши хора, а се налага да се карат.

Иска ми се, да ви обещая, че ще е лесно, че има хапче, което ей така за нула време ще ви поправи, но аз не го познавам, пък и вярвам в осъзнатата работа. Искам всички да сме щастливи – ДА, но за мен щастие означава да сме осъзнати и будни, да виждаме света ясно с истина и да вървим по пътя си с любов и приемане.

Кои архетипи от цветята на др Бах често страдат от гняв и раздразнение:

 1. Емоционална група – Прекалена грижа за другите – Vine, Chicory, Vervain, Rock Water, Beech
 2. Емоционална група – Прекалено чувствителни към чужди идеи и влияния – Agrimony, Holly, Walnut, Centaury

В допълнение често можете да видите да се гнявят Oak, Red Chesnut и не на последно място хората, които се страхуват от загуба на контрол: Cherry Plum.

При работа с токсичен огън задължително в комбинацията Ви е добре да присъстват: Holly и Cherry Plum.

Във Варна, като град, със силно огнена енергия едно от най-често препоръчваните есенции е Holly:

„За тези, които понякога са атакувани от такива мисли като ревност, завист, отмъщение, подозрение. За различните форми на раздразнение. В себе си те могат да страдат много, често, когато няма истинска причина за тяхното нещастие.“ [Бах: дванадесет лечители и други средства 1936]

Утвърждаване:
Крайното завладяване на всичко ще бъде чрез любов и нежност, и когато развием достатъчно тези две качества, нищо няма да ни нападне, тъй като ние някога ще имаме състрадание и няма да предложим съпротива. [Бах: Събрани писания]

Емоционално състояние:

За всякакъв вид силно отрицателно състояние: гняв, ревност, горчивина, ярост, завист, подозрение, отмъщение, омраза, насилие, лош нрав, презрение, раздразнение, егоизъм, чувство на неудовлетвореност .
[Barnard: Ръководство за Bach Flower Remedies]

Пожелавам Ви успех, в овладяването на гнева, нека Ви донесе знание и смирение към Вашата същност. Бъдете смели да пробвате и да приемете, че ще грешите и ще се наслаждавате на процеса.

Прегръщам Ви!