Бах Терапия


 

Бах терапия

Ако търсите във Варна Бах терапия или Бахов терапевт и моята концепция за живот в унисон с живата природа Ви допада можете да се свържете с мен – Мая Вълчева.

Лечението с есенциите на д-р Бах се основава на фините вибрации на 38 растения.

Екстрактите от тях са извлечени по естествен начин.

Няколко факта за приема на есенциите на д-р Бах:

 • Безвредни
 • Няма предозиране
 • Не изключва приема на лекарства
 • Действа изключително нежно и фино
 • Няма пристрастяване
 • Основна дозировка 4 пъти по 4 капки на гладно
 • Няма изискване за спиране на кафе, мента и др. както при хомеопатията
 • Действа по индивидуален начин на всеки
 • Не се изисква терапевтите да са медицински лица
 • Подходящо е за всички възрасти от новородени до пенсионери
 

Цветята на д-р Бах

„Цветните есенции не лекуват поради факта, че въздействат директно върху болестта, а защото обливат нашия организъм с позитивните вибрации на висшето Аз, пред което болестта се разтопява като сняг на слънце.

Не съществува истинско излекуване без промяна на начина на Живот, без мир в душата и без усещане за вътрешна радост.“

Едуард Бах

Цветята на д-р Бах са 38, част от тях ще откриете и в нашата природа: Орех, Недопирка, Тинтява, Цикория, Повет, Кестен Бял и червен, Червен Кантарион, Джанка и др. Те са толкова близко до нас…., тяхната помощ съществува, дори без да знаем за техните магични свойства.

Самият д-р Бах ги е категоризирал в няколко групи:

За онези, които изпитват страх

За онези, които изпитват несигурност

За онези, които изпитват недостатъчен интерес към настоящите обстоятелства

За онези, които изпитват прекалена зависимост към влияния и идеи

За онези, които изпитват потиснатост и отчаяние

За онези, които изпитват прекомерна загриженост за доброто на околните

Всеки от нас отговаря на 1 цвете, което се нарича негов архетип, но в различни моменти от живота си се нуждае от помоща и на останалите висши растения.

Именно тук е ролята на Бах Терапевта – да определи моментното Ви състояние и коя точно комбинация ще Ви помогне в конкретния период от живота.

Ако търсите Бах терапевт във Варна – запознайте се с моята концепция за лечение и ако Ви допада, ще се радвам да се срещна с Вас.

 

Лечение с цветята на д-р Бах

Какво представлява лечението с цветни есенции на д-р Бах?

 „…зад всички болести стоят нашите страхове, нашите грижи и нашите тревоги, нашите омрази и симпатии. Нека ги открием и излекуваме и с тяхното излекуване ще изчезне и болестта, от която страдаме.“

Няма по-добро описание от това на самият д-р Бах, споделям го с Вас, за да се докоснете до извора. Цитатите са от книгата „12 те лечители“

Според самият Едуард Бах

„Тази система на лекуване е най-съвършената, която е била дадена на човечеството напоследък. Тя има силата да лекува болести и, поради своята простота, може да бъде прилагана в самите домове………….

……………………. показва, че нашите страхове, нашите грижи, нашите тревоги са които отварят път за нападение на болестите. Така, чрез лекуване нашите страхове, грижи, тревоги и други такива, ние не само се освобождаваме от болестите си, но билките, дадени ни по благоволение на Създателя на всичко, в допълнение премахват нашите страхове и грижи и ни оставят по-щастливи и с по-добро самочувствие.

Тъй като билките лекуват нашите страхове, нашите грижи и нашите тревоги, тях ние трябва да откриваме и тогава болестта, каквато и да е тя, ще ни остави.“

„При лекуване на случаи с тези лекарства не се взима ни най-малко предвид естеството на болестта. Лекува се индивида и когато той стане по-добре, болестта си отива, бива изхвърлена от увеличеното здраве.

………………………

При болест има промяна и разлика в настроението и онези, които са наблюдателни, могат да забележат тази промяна по-рано, често много по-рано преди да се появи болестта и чрез лекуване могат да предотвратят изобщо болестта да не се появи. Когато болестта вече съществува от известно време, пак настроението на болния ще бъде указател и ще доведе до правилното лекарство.

Не обръщайте никакво внимание на болестта, мислете само за мирогледа на този, който е в опасност.“

Според Пати Ансен /преводач/ и Нора Уинкс

Цветотерапия с есениите на д-р Бах

„Човекът е една динамична и променяща се система, която непрекъснато се стреми към равновесие. Когато това равновесие липсва, се проявяват различни симптоми и се стига до болест. Болестта по мнението на Бах е „само и изключително коректор. Тя не е нито отмъстителна, нито Жестока, а по-скоро е средство, чрез което нашата душа си служи, за да покаже грешките ни, за да ни предпази да извършим по-големи грешки, за да ни предпази да предизвикаме по-големи вреди и да ни върне на пътя на истината и светлината, който никога не би трябвало да изоставяме.“

Бах твърди, че единственият начин да се излекуваме наистина от болестите е да открием грешката в нас и да се освободим от нея. Той ни съветва да посвещаваме по една минута на ден само на себе си, за да си изясним настоящето си състояние. „Всяко истинско познание идва единствено от нашата вътрешност чрез мълчаливата комуникация с нашата душа“, пише Бах. Когато открием грешката, не трябва да й обявяваме война и да се стараем да я отстраним на всяка цена, защото по този начин само ще укрепим позициите й. Вместо това Едуард Бах съветва да започнем да развиваме| противоположни качества у нас.

Много хора вече са се убедили, че положителните мисли и доброто психическо състояние водят до здраве, бодрост и Жизненост. И обратното, отрицателните и мрачни мисли предизвикват спад в Жизнените сили. Необходимо е да премахнем блокажите, които са следствие на негативните мисли и чувства, за да възвърнем хармонията и равновесието вътре в нас.

Цветните есенции на д-р Бах са били създадени именно с цел да ни подпомагат да възстановяваме вътрешната хармония и да ни подтикват към положителни мисли и усещания. Те обливат личността с положителните си енергийни вибрации и същевременно помагат за развитието на противоположни качества на тези, които искаме да премахнем. По този начин се възстановява естествената и вътрешно присъща радост от Живота.

Цветотерапията не предизвиква никакво влошаване на симптомите, както често се случва при хомеопатичното лечение, основните субстанции не са отровни, защото за енергетизиране на цветните концентрати се използва така нареченият метод на слънцето. Концентратите от оригиналните цветя на Бах могат да се приемат на всякаква възраст без никаква опасност. Изобщо не съществува опасност и от подозиране. За 65 години от използването им не са открити никакви странични ефекти, дори в случаите на не дотам подходящ избор на цветна есенция. Позовавайки се на досега известния опит, е доказано, че ефикасността на оригиналните есенции на цветята на Бах не се повлиява от едновременното им приемане с традиционните лекарства, нито от своя страна цветята на Бах влияят отрицателно на традиционните лекарства и на хомеопатичните лекове.

……………………………….

Хармонизирането на личността при приемането на есенциите става по толкова естествен и лесен начин, че процесът е почти неуловим и без всякакво насилие. Човек просто усеща огромна лекота, радост, успокоение и хармония в цялото си тяло. Жизнеността му се увеличава и той се справя с ежедневните си задачи безпроблемно. Възвръща се здравият нощен сън и тялото се освобождава от токсините както на умствено, така и на физическо ниво.“

Моето лично наблюдение

Цветята на д-р Бах са безвредни, не пречат на никакво друго лечение, така се осмелих да пробвам. Есенциите се появиха като някакво вълшебство в моят живот. Бавно и полека, с почти невидима ръка започнаха да преподреждат спомени, случки, болезнени преживявания и аз започнах да се променям. Появиха се много хора, които имаха нужда от помощ и всеки път капките на д-р Бах намираха верния път към решаване на проблема и подобряване на състоянието.

Какво по-хубаво от това?

Ще се радвам да се запозная с всеки от Вас – търсещи.

Който прецени, че аз съм неговия Бахов терапевт – ще се радвам да подам ръка и заедно да намерим верния път към ….собственото му аз.

 

Биография на д-р Едуард Бах

Споделям кратка биографична справка за живота на д-р Едуард Бах. Защо? От една страна от уважение, и от друга, за да Ви илюстрирам как страданията и болестите са пътят към разкриване на потенциалите на човека. Как мъчителните дни се оказват най-мощното пробуждане за личната мисия на този свят.

 • Д-р Едуард Бах е роден на 24 септември 1886 в Мослей, близо до Бирмингам.
 • 1906 Постъпва в Бирмингамския университет, след което заминава за Лондон за практикум в Лондонската Университетска болница.
 • 1912-1913 Получава лекарска диплома и втора – доктор по Химия. Започва работа като лекар в Бърза помощ, но поради лошо здраве след няколко месеца се отказва от тази работа и отваря свой кабинет.
 • 1915 -1917 Работи неуморно в областта нa бактериологията.
 • 1918 При епидемията от тежък грип в английската армия му е позволено неофициално да използва своите ваксини в армията и така биват спасени хиляди животи.
 • 1919 Д-р Бах постъпва на длъжност патолог и бактериолог в Лондонската хомеопатична болница.Започва да приготвя ваксини по хомеопатичния метод и ги дава на пациентите през устата. Приготвя ваксини от 7 групи бактерии и ги свързава със 7 човешки типа. Той разработва идеята за „седем ментални типа”, всеки от които отговаря на определена бактерийна група. „Хората от всяка група реагират по един и същи начин на болестта.”
 • 1926 Публикува своята книга „Хроническите болести” В нея обръща особено внимание на храненето и вътрешните причини за болестите. Продължава медицинската си дейност и изследвания. Като основен работен принцип в практиката му е
 • „Да върнеш пациента на себе си.” Този принцип е валиден до днес и е мото на Бах терапевти от цял свят.
 • 1928 Нов етап – Работа сред и с природата. Развива своята хипотеза за 12 ментални типа. Всяко цвете има специфичен жест и той съответства на специфични жестове у човека.
 • 1929 В Уелс открива първите си лечебни растения: Impatiens royeli, Mimulus lutena. Приготвя от тях първите си лекарства. Същата година открива и потенцира и Clematis vitalba тези три лекарства стават началото на неговата нова медицина.
 • 1930 Напуска Лондон и се заселва в Уелс. Развива все повече своята сензитивност. Открива свойствата на росата и „Слънчевия метод” на приготвяне на лекарства.
 • 1930 Написва книгата: „Излекувай сам себе си.”, издадена през 1931 г.
 • 1931-1935 След кратко завръщане в Лондон, се заселва на Норфолското крайбрежие, в гр. Кромер. Попълва своя комплект от 12 лечeбни висши растения като последното от тях открива през 1932 г.
 • „Съществуват дванадесет основни човешки типа – дванадесет архетипни модела, на които съответстват неговите първи дванадесет лекарствени средства. Има дванадесет основни урока на тази земя.“
 • 1935 Март, открива първото лекарство от новата серия – джанка – и в следващите шест месеца – останалите 18. Те са предимно дървета и храсти, изключение прави Витлеемската звезда.
 • Методът с варене: цъфтящите клонки на джанката д-р Бах оставя да врат на тих огън около час и след като изстиват отлива няколко капки в шишенце. Така приготвя и другите дървесни препарати, с изключение на Белия кестен.
 • 1936 Написва книгата: “Дванадесетте лечителя и други средства”. Името му е зачертано от медицинския регистър. Изнася лекции, подготвя се за успешен завършек на мисията си на земята.
 • 27 ноември 1936 г. си заминава от този свят по време на сън.

Извадки от книгата на Нора Уикс „Медицинските открития на д-р Едуард Бах”, българско издание 1998 г., „Изис-София”

 

Среща с Бах терапевт?

Като Ваш Бахов терапевт ще Ви помогна да хармонизирате тялото, ума и емоциите си, така че сами да се справите с болежките си.

Не съм медицинско лице и целта ми е по-скоро да разбера болестта Ви и заедно да стигнем до нейните корени.

Практикувам Бах терапия във Варна, провеждам консултации лично и по Internet /Masenger и др./

Има 3 стъпки към Вашето лечение с есенции на д-р Бах или към Вашата промяна

1. Свържете се с мен – Подгответе се за Първата ни среща. Тя има познавателен характер, в нея Вие можете да разкажете за своите оплаквания, за това как се чувствате, какво Ви измъчва. Заедно ще определим в какъв период на живота си се намирате. Ако прецените ще оставите Вашите рождени данни/дата, час и място на раждане/, за по-голяма точност при диагностика и избор на Вашата лична комбинация. Не се притеснявайте да задавате въпроси, ще изясним всичко, за да подходите с доверие към Вашата промяна.

2. Среща с Вашата лична комбинация – след като сме огледали всички детайли, аз ще приготвя Вашата лична комбинация. Насладете се на този момент. Отпуснете се и позволете на цветята да Ви водят.

3. Наблюдение върху Вас самите – да си водите дневник и да се наблюдавате, ще бъде от голяма полза за Вас и Вашето лечение. Какво чувствате, къде Ви боли, какво Ви радва, какво Ви натъжава или ядосва, какво се променя във Вас – всичко това е важно за Вас и за мен, за да проследим заедно Вашата промяна. Много често се появяват стари болежки, други пък изчезват, появяват се забравени емоции, сънища, мисли…. Пътешествието към самите Вас е много интересно…

Когато минат 10-15 дни от приема на Вашата лична комбинация – ние ще се видим или чуем отново. Ще разискваме промените във Вашия живот и ако е необходимо ще добавим цвете в комбинацията Ви.

Няма точна рецепта за това колко шишенца трябва да изпиете, за да се почувствате по-добре. Това е индивидуален процес, за който не трябва да очаквате нищо, а просто да се отпуснете и да го преживеете. А, аз ще бъда до Вас.

Срещите ни могат да бъдат сред природата или в моят кабинет. Целта е да открием причинителите на Вашите болести и да помогнем за тяхното отстраняване. При колективни договори е възможно да се срещнем в удобна за Вашата фирма място, така че служителите Ви да губят по-малко време и да получат същото качество на услугата.

Не очаквайте разговор подобен на тези с Вашия личен доктор, по-скоро се настройте за среща с приятел.

Какво представлява Вашата лична комбинация?

Подбрани специално за Вас максимум 5 до 7 цветя, които най-добре прилягат на Вашата характеристика и оплаквания. Няма универсален подход, за определяне на правилната комбинация. Всичко зависи от терапевта и неговата способност да долови онези процеси, които влияят върху вашето здраве. Разбира се важна е и Вашата смелост да се отпуснете и да се разкриете пред него.

Не търсете универсалност на лечението. Възможно е дори различни Бахови терапевти да назначат различна комбинация на едни и същи оплаквания и няма нищо странно или необичайно в това – всичко зависи от сетивността на терапевта и доловените нюанси на Вашия разказ. Разбира се най-важното тук е, че няма грешна комбинация и няма как тя да Ви навреди.

 

Очаквам Ви!

 

 

Как се определя личната комбинация от Капки на д-р Бах?

Използвам синтез от няколко метода, за да определя правилната комбинация:

1. Разговор, в който с всеки търсещ определяме основните важни моменти, на които ще наблегнем

2. Астрологична справка

3. Определяне на личната година с помощта на номерологията

4. Симптоми и физически болки

5. Начин на живот

 

Във всяка комбинация се включват максимално 7 есенции, като моят личен стремеж е да не са повече от 5, за да  бъде въздействието оптимално.

В допълнение към всяка лична комбинация аз добавям основни съвети относно начин на живот, хранене, дишане и движение.

Държа да получавам информация за Вашето състояние след първите 3 дни и след 10 я ден, прием на капките. За Вас ще е полезно да си водите дневник, в който обръщате внимание на болките си, на мислите и чувствата си, на сънищата и отношенията си с околните. Вероятно ще Ви се стори скучно и досадно, но след като се насложи информацията Вие сами ще разберете какво се случва с Вас, кое Ви вреди и кое Ви помага.

Моята цел е Вие да се справяте сами, да се лекувате сами и най-вече да бъдете здрави благодарение на себе си. 🙂