Лечение с цветята на д-р Бах

Posted |


Какво представлява лечението с цветни есенции на д-р Бах?

 „…зад всички болести стоят нашите страхове, нашите грижи и нашите тревоги, нашите омрази и симпатии. Нека ги открием и излекуваме и с тяхното излекуване ще изчезне и болестта, от която страдаме.“

Няма по-добро описание от това на самият д-р Бах, споделям го с Вас, за да се докоснете до извора. Цитатите са от книгата „12 те лечители“

Според самият Едуард Бах

„Тази система на лекуване е най-съвършената, която е била дадена на човечеството напоследък. Тя има силата да лекува болести и, поради своята простота, може да бъде прилагана в самите домове………….

……………………. показва, че нашите страхове, нашите грижи, нашите тревоги са които отварят път за нападение на болестите. Така, чрез лекуване нашите страхове, грижи, тревоги и други такива, ние не само се освобождаваме от болестите си, но билките, дадени ни по благоволение на Създателя на всичко, в допълнение премахват нашите страхове и грижи и ни оставят по-щастливи и с по-добро самочувствие.

Тъй като билките лекуват нашите страхове, нашите грижи и нашите тревоги, тях ние трябва да откриваме и тогава болестта, каквато и да е тя, ще ни остави.“

„При лекуване на случаи с тези лекарства не се взима ни най-малко предвид естеството на болестта. Лекува се индивида и когато той стане по-добре, болестта си отива, бива изхвърлена от увеличеното здраве.

………………………

При болест има промяна и разлика в настроението и онези, които са наблюдателни, могат да забележат тази промяна по-рано, често много по-рано преди да се появи болестта и чрез лекуване могат да предотвратят изобщо болестта да не се появи. Когато болестта вече съществува от известно време, пак настроението на болния ще бъде указател и ще доведе до правилното лекарство.

Не обръщайте никакво внимание на болестта, мислете само за мирогледа на този, който е в опасност.“

Според Пати Ансен /преводач/ и Нора Уинкс

Цветотерапия с есениите на д-р Бах

„Човекът е една динамична и променяща се система, която непрекъснато се стреми към равновесие. Когато това равновесие липсва, се проявяват различни симптоми и се стига до болест. Болестта по мнението на Бах е „само и изключително коректор. Тя не е нито отмъстителна, нито Жестока, а по-скоро е средство, чрез което нашата душа си служи, за да покаже грешките ни, за да ни предпази да извършим по-големи грешки, за да ни предпази да предизвикаме по-големи вреди и да ни върне на пътя на истината и светлината, който никога не би трябвало да изоставяме.“

Бах твърди, че единственият начин да се излекуваме наистина от болестите е да открием грешката в нас и да се освободим от нея. Той ни съветва да посвещаваме по една минута на ден само на себе си, за да си изясним настоящето си състояние. „Всяко истинско познание идва единствено от нашата вътрешност чрез мълчаливата комуникация с нашата душа“, пише Бах. Когато открием грешката, не трябва да й обявяваме война и да се стараем да я отстраним на всяка цена, защото по този начин само ще укрепим позициите й. Вместо това Едуард Бах съветва да започнем да развиваме| противоположни качества у нас.

Много хора вече са се убедили, че положителните мисли и доброто психическо състояние водят до здраве, бодрост и Жизненост. И обратното, отрицателните и мрачни мисли предизвикват спад в Жизнените сили. Необходимо е да премахнем блокажите, които са следствие на негативните мисли и чувства, за да възвърнем хармонията и равновесието вътре в нас.

Цветните есенции на д-р Бах са били създадени именно с цел да ни подпомагат да възстановяваме вътрешната хармония и да ни подтикват към положителни мисли и усещания. Те обливат личността с положителните си енергийни вибрации и същевременно помагат за развитието на противоположни качества на тези, които искаме да премахнем. По този начин се възстановява естествената и вътрешно присъща радост от Живота.

Цветотерапията не предизвиква никакво влошаване на симптомите, както често се случва при хомеопатичното лечение, основните субстанции не са отровни, защото за енергетизиране на цветните концентрати се използва така нареченият метод на слънцето. Концентратите от оригиналните цветя на Бах могат да се приемат на всякаква възраст без никаква опасност. Изобщо не съществува опасност и от подозиране. За 65 години от използването им не са открити никакви странични ефекти, дори в случаите на не дотам подходящ избор на цветна есенция. Позовавайки се на досега известния опит, е доказано, че ефикасността на оригиналните есенции на цветята на Бах не се повлиява от едновременното им приемане с традиционните лекарства, нито от своя страна цветята на Бах влияят отрицателно на традиционните лекарства и на хомеопатичните лекове.

……………………………….

Хармонизирането на личността при приемането на есенциите става по толкова естествен и лесен начин, че процесът е почти неуловим и без всякакво насилие. Човек просто усеща огромна лекота, радост, успокоение и хармония в цялото си тяло. Жизнеността му се увеличава и той се справя с ежедневните си задачи безпроблемно. Възвръща се здравият нощен сън и тялото се освобождава от токсините както на умствено, така и на физическо ниво.“

Моето лично наблюдение

Цветята на д-р Бах са безвредни, не пречат на никакво друго лечение, така се осмелих да пробвам. Есенциите се появиха като някакво вълшебство в моят живот. Бавно и полека, с почти невидима ръка започнаха да преподреждат спомени, случки, болезнени преживявания и аз започнах да се променям. Появиха се много хора, които имаха нужда от помощ и всеки път капките на д-р Бах намираха верния път към решаване на проблема и подобряване на състоянието.

Какво по-хубаво от това?

Ще се радвам да се запозная с всеки от Вас – търсещи.

Който прецени, че аз съм неговия Бахов терапевт – ще се радвам да подам ръка и заедно да намерим верния път към ….собственото му аз.