Гняв, раздразнение, злоба

Posted | 0 comments


„Така, зад всички болести стоят нашите страхове, нашите грижи и нашите тревоги, нашите омрази и симпатии. Нека ги открием и излекуваме и с тяхното излекуване ще изчезне и болестта, от която страдаме.“

dr. Eduard Bah

Как се лекуват? Чрез развиване на обратната добродетел.

Често в моята практика идват хора, които страдат от огорчение, от обида, от страх и гняв. Всички те могат дълго и много обстоятелствено да разказват за тези свои състояния. Опитвали са се да се преборят с тях, да ги затворят на дълбоко в себе си, да ги озаптяват и какво ли още не. Ясно е, че не са успели, щом се срещаме в моя кабинет. И започваме разговор, за нашите печалби от тези състояния.

Е, тук настава голямото объркване, Как така печалба? Как така страхът е полезен за мен, как така гневът е полезен за мен? Нали се опитваме да бъдем позитивни? Не е приемливо да сме гневни.

Гневът! Това ще е първата тема, за която искам да говоря, защото в практиката ми тя носи доста явни и бързи резултати./високо кръвно, безсъние, ставни и кожни проблеми и т.н/ По своята същност какво е гневът – ОГЪН, огнена енергия, която се опитваме да скрием, да потулим, да премълчим. Някой от Вас пробвал ли е да гаси огън, като го скрие под масата? Резултатът е ясен – всичко изгаря. Точно огънят е причината да имате Високо кръвно, обриви по кожата, сърбежи, зачервявания, проблеми със сърцето, жлъчката, ставите … Всичко това води, до един съвсем различен облик на Вашата личност – вие се превръщате в човек. който стои върху буре с барут, което се очаква всеки един момент да гръмне.

И какъв е изходът? Да блъскаме възглавница, да пишем ядни писма, всеки път когато се ядосаме да казваме на другите какво не е наред? Кое е най-полезно?

Била съм на множество курсове, чувала съм какви ли не щуротии, които явно помагат на хората. Но аз съм практик, и искам да знам и да управлявам процесите в моето тяло, затова аз си имам истина, която ме води в разрешаването на всеки един проблем. Надявам се да Ви е полезна с уговорката, че всеки от нас има своя истина и правилната за мен не е задължително да е правилната за теб. Моят съвет тук е да намериш своята истина.

Щом при мен идва разрушителна емоция, значи имам да уча нещо – трябва да я опозная, да разбера защо се появява, каква е ползата за мен и след това да намеря друг начин да реализирам ползата без да се облягам на разрушителни мисли и емоции. И едновременно с това да развия противоположната добродетел.

Според изключително полезния за мен автор Валери Синелников:

„Гневът и злобата са чувства на силно възмущение и негодувание. Те са крайна форма на раздразнението. Тези емоции се появяват, когато ситуацията излиза извън контрол. Всеки човек иска да контролира ситуацията – така той се чувства по-спокоен. Но това не винаги ни се удава. И тогава се появява гневът, който може да премине във физическо насилие с цел да се промени ситуацията.

Гневът и злобата изпълняват същата позитивна функция, както и раздразнението:

Начин на поведение: Гняв, злоба и раздразнение

Позитивно намерение: Заобикалящият ни свят да съответства на нашите изисквания и очаквания. Желание да променим заобикалящия ни свят.
Да, всеки човек иска заобикалящият го свят да съответства на неговите изисквания и очаквания. Но ето какъв е номерът. Ние сами създаваме света, в който живеем. Следователно, онова, което виждаме в живота си, е онова, което очакваме да видим. Тоест, всичко около нас вече съответства на нашите очаквания, на подсъзнателните ни очаквания. И ако нещо извън нас не ни харесва, е глупаво да се дразним. Трябва да се обърнем навътре, да променим определени мисли и тогава заобикалящият ни свят ще се промени.

……….

Някои предпочитат грубата физическа сила, други умствената дейност. И двете вършат работа. Важното е не просто да се освободите от гнева, а да го трансформирате. За целта трябва да осъзнаете онази позитивна функция, която той изпълнява за човека: заобикалящият свят да съответства на нашите очаквания. Но това зависи от самите нас. Затова е глупаво не само да изразяваме гнева си, но и въобще да го създаваме.“

Какво излиза? Че Гневът се появява, когато искаме да променим света по наше желание и воля – Помислете си – честно ли е това? Искате ли за себе си някой да Ви налага да живеете по неговите правила? НЕ, никой няма права да променя другите за собствена изгода. Важно е да приемаме света такъв какъвто е, за да можем и ние да сме такива каквито искаме. Тук идва и яснотата, че ние избираме какви искаме да бъдем и работим върху това, като уважаваме избора и на другите да бъдат това, което искат – без насилие и критика, без раздразнение и гняв, а с ПРИЕМАНЕ!

Добродетелта, която е нужно да развием в себе си е приемане, любов и нежност. Приемаш се такъв какъвто си – без да се съдиш, нагрубяваш и критикуваш – с любов и нежност. И оставяш другите да приемат себе си и ти да ги приемаш такива каквито са – отново с нежност, любов и доброта.

За да обобщя – практически как да постъпите когато във Вас се зароди гняв, злоба и раздразнение:

  1. Ако често проявявате раздразнение – можете да приложите в действие наученото за Огнената енергия – впрегнете я на работа. Огнена енергия се образува при задържана сексуална енергия, при премълчаване, при работа в силно огнена среда /когато около Вас се гневят е логично и Вие да започнете да се гневите, т.к. съществува реален обмен на енергия/, когато Вие сте роден с много огнена енергия /вижте планетите в хороскопа си/ и др… За какво можете да използвате Огнената енергия – при танци, при секс, при тежка физическа работа, при спорт, при налагане на нов ред и дисциплина, при водачество, при вдъхновение и лидерство и др. Най-добре е да се научите да прилагате Огъня в повече от една дейност.
  2. Опитвате се да се освободите от отрицателната емоция, която се е зародила – аз например първо се отделям някъде, където да съм сама. Така чуждите емоции, не ме завладяват. Минавам с вода по косите си, за да обера насъбралото се електричество. Едва след това се опитвам да възстановя мислите си и да ги въведа в ред. Често гневът на другите преминава през нас – като силна енергия, която ни завладява и когато не сме готови, не успяваме да овладеем.
  3. Проверявате каква е причината за раздразнението – каква е мисълта, която е предизвикала Вашата реакция. Бъдете честни със себе си. Тук се появяват доста капани, когато всички други са виновни, а вие сте потърпевш – дайте си сметка, че Вашият свят е отражение на вашите мисли и ако някой иска от Вас да Ви подчини – означава, че в друга ситуация Вие също искате да подчините някой друг. Отделете емоциите и обидата, погледнете истината безпристрастно – като страничен наблюдател и запишете какво сте видели.
  4. Сменете поведението си. Започнете да прилагате съответната добродетел във всяко едно Ваше действие. И наблюдавайте света си. Ако отново се появи същата ситуация – означава, че имате още да работите и не сте приложили добродетелта на всякъде. „Подобното привлича подобното“ – чували сте го, нали? Да, истина е и Вие сега ще намерите своите доказателства!

Съветът ми е НЕ да подтискате гнева си, а да се научите да НЕ се гневите изобщо! Този път не е лесния! Труден е! Много по-лесно е да си премълчите, да подтиснете раздразнението си, но тогава давате възможност друг да поеме отговорност за Вашите действия. Когато дълго премълчавате, накрая гърмите. Често хората, които премълчават, избухват в един момент и тогава следва силно чувство за ВИНА, защото те не са лоши хора, а се налага да се карат.

Иска ми се, да ви обещая, че ще е лесно, че има хапче, което ей така за нула време ще ви поправи, но аз не го познавам, пък и вярвам в осъзнатата работа. Искам всички да сме щастливи – ДА, но за мен щастие означава да сме осъзнати и будни, да виждаме света ясно с истина и да вървим по пътя си с любов и приемане.

Кои архетипи от цветята на др Бах често страдат от гняв и раздразнение:

  1. Емоционална група – Прекалена грижа за другите – Vine, Chicory, Vervain, Rock Water, Beech
  2. Емоционална група – Прекалено чувствителни към чужди идеи и влияния – Agrimony, Holly, Walnut, Centaury

В допълнение често можете да видите да се гнявят Oak, Red Chesnut и не на последно място хората, които се страхуват от загуба на контрол: Cherry Plum.

При работа с токсичен огън задължително в комбинацията Ви е добре да присъстват: Holly и Cherry Plum.

Във Варна, като град, със силно огнена енергия едно от най-често препоръчваните есенции е Holly:

„За тези, които понякога са атакувани от такива мисли като ревност, завист, отмъщение, подозрение. За различните форми на раздразнение. В себе си те могат да страдат много, често, когато няма истинска причина за тяхното нещастие.“ [Бах: дванадесет лечители и други средства 1936]

Утвърждаване:
Крайното завладяване на всичко ще бъде чрез любов и нежност, и когато развием достатъчно тези две качества, нищо няма да ни нападне, тъй като ние някога ще имаме състрадание и няма да предложим съпротива. [Бах: Събрани писания]

Емоционално състояние:

За всякакъв вид силно отрицателно състояние: гняв, ревност, горчивина, ярост, завист, подозрение, отмъщение, омраза, насилие, лош нрав, презрение, раздразнение, егоизъм, чувство на неудовлетвореност .
[Barnard: Ръководство за Bach Flower Remedies]

Пожелавам Ви успех, в овладяването на гнева, нека Ви донесе знание и смирение към Вашата същност. Бъдете смели да пробвате и да приемете, че ще грешите и ще се наслаждавате на процеса.

Прегръщам Ви!

 

 

Напиши коментар